Kategoriat
hiustenhoito

Hiustenhoidon ABC

Monelle miehelle tuntuu hiustenhoito olevan vielä tänäkin päivänä vähän vieras käsite. Toivottavasti tämä artikkeli avaa aihetta ja auttaa valitsemaan oikeanlaisia tuotteita.

Naisten ja miesten hiuksissahan ei mitään rakenteellisia eroavaisuuksia ole, tuotteet ovat toki hieman erilaisia ja naiset ehkä hoitavat hiuksiaan tottuneemmin. Hoidetut hiukset näyttävät terveiltä, tuoksuvat hyvältä ja niitä on helppo käsitellä.

Hiusten pesu:

Kaikki lähtee liikkeelle hiusten ja hiuspohjan pesemisestä oikeanlaisella shampoolla. Hiusten pesemistiheyteen ei ole mitään nyrkkisääntöjä, täytyy vain kokeilla miten omat hiukset reagoivat pesuun. Jotkut pesevät hiuksena päivittäin, osa pesee 2-3 kertaa viikossa ja jotkut vain kerran viikossa. Jos käytät runsaasti muotoilutuotteita, on hiukset syytä pestä useammin, tällöin kannattaa välillä käyttää myös syväpuhdistavaa shampoota.

Miesten shampoovalikoima ei ole läheskään niin laaja kuin naisten. Ihan tavallinen (normal hair) shampoo sopii useimmille, mutta hiusten ja hiuspohjan ongelmiin on toki olemassa omat tuotteensa. Hiustyyppejä on erilaisia ja oma hiustyyppi vaikuttaa oikeanlaisen shampoon valintaan.

Hiustyypit:

Normaalit hiukset ovat vahvat, ehjät ja terveet eikä hiuspohja ole rasvoittuva, hilseilevä tai kuiva. Normaalille hiustyypille käyvät oikeastaan kaikki tuotteet, mutta kannattaa valita ihan tavallinen tai sitten vähän hoitavampi shampoo.

Kuivat hiukset ovat hauraat ja pörröiset eikä niissä ole kimmoisuutta. Kuiville hiuksille kannattaa valita runsaasti kosteuttava shampoo.

Rasvoittuvia hiuksia pestään usein liian usein, mikä lisää talin tuotantoa entisestään. Rasvoittuville hiuksille kannattaa käyttää mietoa shampoota tai juuri tähän tarkoitukseen soveltuvaa shampoota.

Hilseilevät hiukset kannattaa luonnollisesti pestä hilseshampoolla. Hilseily johtuu hiuspohjan ongelmista, yleisimmät syyt hilseilyyn ovat hiivasienen liikakasvu hiuspohjassa tai liian kuiva päänahka. Myös ruokavalio tai ärtynyt päänahka saattaa aiheuttaa hilseilyä. Hilseilyn juurisyy kannataakin selvittää hilseilyn estämiseksi.

Oheneville hiuksille on olemassa omat shampoot ja hoitoaineet, jotka tuuheuttavat hiuksia.

Hoitoaine:

Hoitoaineen käyttö tuntuu olevan monelle miehelle vähän vierasta puuhaa. Hoitoaineen käyttö kuitenkin kannattaa, sillä se tekee hiuksista helpommin kammattavat ja muotoiltavat, poistaa sähköisyyttä ja suojaa hiuksia ulkoisilta rasitustekijöiltä. Hoitoaineenkin käytön tiheyteen löytyy monenlaisia mielipiteitä, mutta sanoisin että useimmille miehille riittää hoitoainekäsittely 1-2 kertaa viikossa. Hoitoainetta tulisi käyttää pyyhekuiviin hiuksiin, muuten aine ei imeydy kunnolla. Hoitoaine suositellaan huuhdottavaksi viileällä vedellä parhaan lopputuloksen saamiseksi.

Miesten hoitoainevalikoima on aika suppea, mutta esim. verkkokaupoista löytyy ihan hyvin myös miesten tuotteita. En suosittele valitsemaan tuotetta, jossa on shampoo ja hoitoaine samassa, sillä yksi tuote ei pysty tekemään kahta täysin eri asiaa hyvin. Mitä olen itse moisia kokeillut, ovat ne kuivattaneet hiuksia enemmän kuin Saharan ilma.

Muut tuotteet:

Shampoon ja hoitoaineen lisäksi hiustenhoitoon on olemassa muutamia muitakin tuotteita, joita kannattaa kokeilla.

Hiuksiin jätettävä hoitaine/voide:

Nimensä mukaisesti hiuksiin tai hiuspohjaan jätettävä hoitava voide, jota ei huuhdella pois.

Hiusvesi:

Tätä ei tule sekoittaa saman tyyppiseen muotoilutuotteeseen. Kuiviin tai kosteisiin hiuksiin levitettävä nestemäinen hoitava aine, jota ei huuhdella pois.

Hiusöljy:

Hiuksia ja päänahkaa hoitavaa öljyä, joka huuhdellaan poist pidemmän ajan kuluttua. Osa partaöljyistä soveltuu hyvin hius/päänahkaöljyksi.

Market-tuotteet vs ”kampaamotuotteet”

Olen huomannut että laadukkaamissa ”kampaamotuotteissa” on aika paljon eroa tavallisiin kaupan tuottesiin verrattuna. Niitä ei tarvitse käyttää kerralla niin paljoa, ne hoitavat hiuksia paremmin ja käyttökokemus on kaikin puolin paljon parempi.

Luokittelisin hiustuotteet neljään eri hintakategoriaan: halvat market-tuotteet (1-4€), kalliit market-tuotteet (5-12€), halvat kampaamotuotteet (12-19€) ja kalliit kampaamotuotteet (20-40€). Hinta ja laatu ei kuitenkaan aina kulje käsi kädessä ja jokaisesta kategoriasta löytyy hyviä sekä huonoja tuotteita, kokeilemalla erilaisia vaihtoehtoja löydät itsellesi parhaat tuotteet.

Jätä kommentti